Het is weer zo ver! De Grote Zomervakantie staat voor de deur! De temperaturen lopen op en het wordt weer steeds drukker in ons mooie Zeeland. Als je in zo’n mooie provincie woont, hoef je bijna niet op vakantie. Daarom wijden wij onze eerste blog aan leuke vakantie uitjes in Zeeland. Mocht je wel lekker op vakantie gaan, kun je de uitjes natuurlijk altijd eens proberen op een vrije dag!

Kabouterbos en kabouterpaden

Een ontzettend leuk gezinsuitje wat de fantasie van de kinderen aanspreekt! Er zijn in Zeeland verschillende kabouterbossen. De meeste zijn opgezet door Staatsbosbeheer. Een pad in Renesse is opgezet door Fleurtje Stoutjesdijk in samenwerking met Ondernemersvereniging Renesse aan zee en stichting Renesse bruist.

Staatsbosbeheer

Kabouterpaden zijn door heel Nederland te vinden.  (zie de website van Staatsbosbeheer voor de paden door heel Nederland) De paden worden beheerd door Staatsbosbeheer. Er zijn in Zeeland verschillende kabouterpaden van Staatsbosbeheer. Deze paden zijn ontzettend leuk en leerzaam om te lopen met kinderen. Binnen de openingstijden van de startpunten kun je jezelf melden bij de boswachter. Hier krijg je dan een boekje mee met leuke opdrachtjes die de kinderen uitnodigen om hun verbeelding en creativiteit te gebruiken. Ook krijg je een puntmutsje en kunnen de kinderen, als ze dat leuk vinden, geschminkt worden met echte rode kabouterwangen. In het knapzakje wat je meekrijgt zit een pakje drinken, wat lekkers en het opdrachtenboekje. Ook krijgen de kinderen een kralenketting waarmee ze zelf in de gaten kunnen houden hoe ver ze zijn op de route. Dit geeft de kinderen overzicht en een gevoel van verantwoordelijkheid. De paden zijn goed begaanbaar en jongere kinderen zijn goed mee te nemen in bijvoorbeeld een draagzak. Ook leuk: je kunt het kabouterpad ieder seizoen opnieuw lopen want de opdrachtjes wisselen elk seizoen!

Bij terugkomst op het startpunt krijgen de kinderen nog een leuke verassing als aandenken aan de route!

Kabouterpaden in Zeeland

Westerschouwen

Startpunt Excursieschuur Westerschouwen
Kraaijensteinweg 140
4328 RD Westenschouwen
Prijs: 5 euro per kind

Zeeuws Vlaanderen

Startpunt Braakmanboerderij
Braakmanweg 5
4521 PV Biervliet
Prijs: 5 euro per kind

https://www.staatsbosbeheer.nl/buitencentra/kabouterpad

Kabouterbos Renesse

Het kabouterbos in Renesse is opgezet door Fleurtje Stoutjesdijk in samenwerking met Stichting Renesse bruist en Ondernemersvereniging Renesse aan Zee. Het is een goed begaanbaar pad, ook met een goede kinderwagen. Er zijn meer dan 50 kabouterlocaties en verschillende prachtige locaties om lekker te picknicken! Ook hier kun je een routekaart en een puntmuts voor maar 1 euro aanschaffen bij de volgende locaties:

Fletcher landgoed hotel Renesse
Stoofwekken 5
4325 BC Renesse

Life & Garden
Korte moermondseweg 1
4325 LA Renesse

Camping Julianahoeve
Hoogenboomlaan 42
4325 DM Renesse

https://renesseaanzee.nl/zien-doen/kabouterbos-renesse/ 

Na de route kun je eventueel nog even op het terras bij het slot gaan zitten maar ook het fletcher hotel heeft een mooi terras waar je nog even lekker kunt zitten na afloop!

Hof Poppendamme Walcheren

Natuur- en speelboerderij Hof Poppendamme is vorig jaar volledig hernieuwd. Je kunt hier heerlijk binnen- en buitenspelen en lekker wat eten en drinken! De menukaart is voor zowel ouders als kinderen heel divers!

Er lopen tegenwoordig ook wat dieren rond zoals kippen, konijnen en geitjes. En als kers op de taart zijn er ook vaak leuke activiteiten! Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen en ontdekken in de natuurspeeltuin buiten maar ook in het ruim ingerichte binnen gedeelte, bij bijvoorbeeld minder geschikt weer.

Er is ook een Poplab, een speelwerkplaats voor kinderen van 4/5 – 11 jaar. Hier kunnen ze zelf dingen maken en ontdekken. Er is een zandtafel, zodat je kunt oefenen om een echte zandkunstenaar te worden, je kunt elektrische apparaten uit elkaar halen en er iets nieuws van maken een vliegend object maken en uittesten in de winturbine. Er is van alles mogelijk! De meeste werken die je maakt, mag je ook mee naar huis nemen. Hier is wel een apart tarief voor: kinderen 10 euro en volwassenen 3,50 euro. Er wordt wel verwacht dat de kinderen, vanzelfsprekend, onder toezicht van een volwassene in het Poplab aanwezig zijn.

Voor de binnen-en buitenspeeltuin kun je een strippenkaart (10x voor 17,50 euro) kopen of entree per keer betalen (2,25 euro per kind).

Leuk om te weten: Je kunt hier ook je kinderfeestje vieren! De verschillende opties met verschillende prijzen zijn te vinden op de website van hof Poppendamme!

www.hofpoppendamme.nl

’t Klok’uus ’s-Heer Arendskerke

Ook een hele leuke binnen-en buitenspeeltuin vlakbij Goes! Met een behoorlijke klimgelegenheid binnen en een apart speelhoekje met houten klimtoestel met glijbaan, trampoline met net en een mooie ballenbak met zachte randen en kussens voor de jongere kindjes, (t/m 4 jaar) ’t kalverskotje. Zo kunnen zij ook rustig spelen zonder omver gelopen te worden door enthousiast spelende grotere kinderen! Er staan tafeltjes naast ’t kalverskotje zodat je goed zicht kunt houden op de spelende kinderen.

Buitenspeeltuin

De grotere kinderen kunnen hun energie kwijt in de grote speeltuin met o.a. een touwenparcours, skelterbaan, bungeetrampoline (met toezicht van een medewerker) en in de zomer zijn er springkussens waar je ook heerlijk met water kunt spelen! Neem dus zeker je zwembroek mee. Er is buiten ook een speelweide voor de jongere kinderen met een waterpomp, zandbak, speelhuisje, schommel, klimhuisje en een leuke glijbaan. Ook aan de ouders is gedacht want je kunt hier ook heerlijk vertoeven onder het genot van een ontbijt, lunch en borrel of diner.

Daarnaast zijn er nog meerdere activiteiten te doen die je vooraf kunt reserveren zoals o.a. paintballen, boerengolf of lasergamen.
Prijzen voor de binnen-en buitenspeeltuin:

< 1 jaar: gratis
2 t/m 3 jaar: €5,50
4 t/m 12 jaar: €7,95

Je kunt ook een jaar-abbonement kopen voor:

1e kwartaal (jan, feb, ma) kost het abonnement t/m 31 dec €45,-
2e kwartaal (apr, mei, jun)) kost het abonnement t/m 31 dec €37,50
3e kwartaal (jul, aug, sept) kost het abonnement t/m 31 dec €30,-
4e kwartaal (okt, nov, dec) kost het abonnement t/m 31 dec €22,50

https://www.klokuus.com/nl/ 

Speurtochten in Zeeland

En nog een uitdagend uitje zijn de speurtochten in Zeeland via www.zeeuwsespeurtochten.nl
Zij verzorgen speurtochten door heel Zeeland. Een leuk uitje voor het hele gezin. Je kunt de speurtochten online kopen en gaan lopen wanneer het schikt. Houdt wel rekening met de openingstijden van de winkels waar je aan het einde van je speurtocht een leuke en lekkere verassing kunt ophalen! De prijzen die op de website vermeld staan zijn per kind, want je krijgt per aangeschafte speurtocht 1 waardebon voor wat lekkers! De speurtochten zijn zo ingericht dat je vrijwel altijd langs een speeltuin komt waar de kinderen even hun ei kwijt kunnen. Je bent als gezin actief bezig met de speurtocht en de routes zijn met kinderen van 4 jaar goed te lopen.

Let op! Niet alle routes zijn (volledig) geschikt voor kinderwagens of mindervaliden. Dit staat per tocht aangegeven bij de informatie over de speurtochten op de website. Hier staat ook een korte beschrijving van de speurtocht bij.
De tochten variëren in prijs van 5,25 euro t/m 9,99 euro per kind.

Alpaca Zeelandia

Bij alpaca Zeelandia kun je veel verschillende activiteiten ondernemen in het gezelschap van Alpaca’s! Deze lieve wollige en zachtaardige dieren zijn bij uitstek geschikt als gezins-of familie uitje! Het is geen alledaagse activiteit en juist daarom misschien wel zo ontzettend leuk!

je kunt wandelen met alpaca, high tea’en tussen de alpaca’s en er worden, als de maatregelen het weer toelaten, kindermiddagen georganiseerd. De kinderen krijgen na een korte introductie over hoe je een alpaca benaderd, de gelegenheid om de dieren te aaien, te voeren en eventueel een parcours af te leggen met een alpaca.

Leuk om te weten:

Met deelname aan deze activiteiten steun je stichting alpaca rescue en help je de stichting om (medische) kosten, de resocialisatie trainingen en het zoeken naar een nieuw geschikt huis te bekostigen!

Www.alpacaszeelandia.nl

Tot slot

Wij raden aan om altijd even de websites van de bovenstaande opties te raadplegen i.v.m. de huidig geldende coronamaatregelen. Het kan namelijk zijn dat uitjes (deels) niet toegankelijk zijn n.a.v. de maatregelen.