Wasbare luiers

Villa Valentijn Middelburg heeft gekozen voor het verduurzamen middels wasbare luiers en is hiermee een uitzondering op de overige kinderdagverblijven in Nederland. Terwijl de gemeentes naarstig op zoek zijn naar oplossingen voor de afvalproblematiek, waarbij de reguliere luiers een groot onderdeel van uitmaken.
Wasbare luiers vies en onhandig? Dat valt wel mee. Bij kinderdagopvang Villa Valentijn Middelburg weten de kinderen niet beter: 95 procent draagt een wasbare bamboeluier op de kinderopvang.

Wie bij wasbare luiers nog denkt aan hydrofiele doeken (en wollen overbroekjes) die dicht gespeld worden met veiligheidsspelden of klemmetjes en die met de hand uitgespoeld moeten worden, is blijven hangen in de vorige eeuw. De wasbare luier vandaag de dag is van alle gemakken voorzien: een passend broekje, gemaakt van super zachte stof dat vast te maken is met klittenband, met een inlegvelletje om de meeste viezigheid meteen op te vangen. En de luiers zijn ook nog eens bedrukt met kekke printjes. Het enige ‘ongemak’: je gooit de luier na gebruik niet in de prullenbak maar in de wasmand.

Drempel

De wasbare luier was nog nooit zo gebruiksvriendelijk als nu, maar toch is er een drempel om deze luier te gebruiken. Zeker in de kinderdagopvang, waar er gemiddeld per groep tientallen luiers op een dag gebruikt worden. Annemieke Blansjaar, directeur van Villa Valentijn Middelburg, trok de stoute schoenen aan en in maart 2019 werden de wegwerpluiers vervangen voor wasbare bamboeluiers. En daar bleef het niet bij: ook de wegwerpbillendoekjes werden ingeruild voor wasbare doekjes. We gebruiken zoveel mogelijk biologische voedingsmiddelen op onze locaties. Dat strookte niet met de grote berg luierafval die we produceerden. Dat moest duurzamer.

‘Nieuwe normaal’

Op het kinderdagverblijf in Middelburg is het gebruik van wasbare luiers het ‘nieuwe normaal’ is geworden. Bij het verschonen gooi je het inlegdoekje weg, waar het meeste vuil in wordt opgevangen, en de luier stop je in de wasemmer. In deze emmers zitten waszakken, waardoor je zo de hele zak met luiers in de wasmachine kan doen. Dat maakt het voor de pedagogisch medewerkers een stuk gebruiksvriendelijker. En de kinderen vinden het leuk: ze mogen zelf kiezen welk patroontje ze willen op hun luier.’

Duurzaamheid

Wij zijn ze blij dat we deze duurzame keuze in 2019 hebben gemaakt. ‘Niet alleen vanwege het milieuaspect, maar ook vanwege de chemicaliën de gebruikt worden in wegwerpluiers en die dus op de huid komen van baby’s en peuters. Kinderen voelen nu eerder dat de luier nat is, dat is misschien iets minder comfortabel, maar het stimuleert de natuurlijke ontwikkeling naar zindelijkheid. We krijgen veel positieve reacties, niet alleen van medewerkers maar ook van ouders. Het is een van de redenen waarom ze voor onze organisatie kiezen.’

Zie hier een informatiefilmpje voor wasbare luiers.

Biologische voeding

Villa Valentijn Middelburg heeft gekozen voor 90% biologische voeding.

Waarom biologische voeding

Als je op dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur wil letten, zijn biologische producten de beste keuze.

Advies nodig?

Villa Valentijn Middelburg helpt u graag de juiste keuze te maken en passend advies te geven.

Bel ons op: 0854 – 89 00 90