Als we dan toch op vakantie gaan of thuis vakantie vieren, kunnen we net zo goed een leuk boek lezen! Een nieuwe hype in opvoedland zijn de opvoedboeken. Er komen er de laatste tijd heel wat bij en er zijn veel verschillende boeken over de verschillende aspecten van het opvoeden. In deze blog ga ik er een aantal beschrijven!

Wat baby’s nodig hebben

Dit is een mooi boek over baby’s. Ik las hem zelf pas tijdens mijn derde zwangerschap, maar ik heb er zeker nog veel aan gehad. Het boek beschrijft mooi de ontwikkeling van baby’s in voornamelijk hun eerste levensjaar. De schrijfster Melanie Visscher heeft de informatie die te vinden is in het boek opgedaan uit eigen ervaring, recent wetenschappelijk onderzoek en gecombineerde informatie uit allerlei boeken die zij zelf al gelezen heeft. Het boek leest makkelijk weg en geeft je inzicht in hoe de ontwikkeling van de baby gaat en hoe je daar zelf op kunt anticiperen. Het geeft ouders het vertrouwen dat je mag vertrouwen op jezelf en je eigen instinct. Het boek gaat uit van de evolutietheorie en verklaard met deze theorie behoorlijk wat zaken waar je tegenaan kunt lopen in de eerste pittige periode van het ouderschap. Al met al een mooi boek wat het zelfvertrouwen van de ouders bevorderd en je aanspoort je eigen keuzes te maken in de opvoeding van je kinderen. Alles begint bij de hechting!

Het boek kost 25 euro en is te koop bij o.a. Bol.com

Temperamentvolle kinderen

Dit is een boek voor ouders met temperamentvolle kinderen. Kinderen die net iets sneller van slag zijn door veranderingen, die een sterke eigen wil hebben, die soms afgeremd en soms aangespoord mogen worden. Hoe kun je voor jezelf en je kind grenzen stellen zonder steeds die terugkerende strijd aan te gaan? Een mooi boek wat inzicht geeft in de gedachtegang van kinderen met een sterke eigen wil Ook geeft de schrijfster, Eva Bronsveld, praktische tips om bepaalde situaties aan te gaan of op te lossen. Het boek geeft ouders ook handvatten hoe zij hun kind kunnen begeleiden bij de emotionele ontwikkeling. Co-regulatie, hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind tot rust komt? Ook geeft het boek inzicht in het belang van tijd voor jezelf, als ouder. Al met al een boek vol inzichten en praktische tips!

Het boek kost 20,99 en is o.a. te koop bij Bol.com

Als je van spelen leren kan

Dit is een prachtig ouder-kindboek wat je als ouder leert om meer in verbinding te komen met je kind. We leven (te vaak) een beetje op de automatische piloot van werken, huishouden, school of opvang. Dit boek is geschreven vanuit de ervaring van de schrijfster. Ze gebruikt veel persoonlijke praktijkvoorbeelden vanuit haar eigen gezin en geeft je inzicht in hoe je opnieuw in verbinding kunt komen met je kind(eren), door middel van spel. Wat spel voor een kind betekend en hoe zij hun emoties, gevoelens en belevenissen uitten door middel van spe. Je leert je kind beter begrijpen en hoe je kunt inspelen/meespelen met hun spel. Soms, kan een kwartiertje pure 1-op-1 aandacht zoveel vrijheid geven.

,,Herontdek je eigen speelinstinct en breng zo meer verbinding en plezier in je ouderschap en in je gezin.’’

Het boek kost 24,50 en is o.a. te koop bij Bol.com

En tot slot een leuk boek om samen met je kinderen te lezen. (Tijdens de vakantie)

Bij mij thuis in het hol

0 – 2 jaar

Dit boekje is onderdeel van een serie waarin verschillende dieren laten zien waar en hoe ze wonen en waarom hun huisje zo gezellig is. Er zit een vilten vingerpopje in het boekje, om het voorlezen interactief te maken!

Kosten: 12,99 via Bol.com

Herhaling van hetzelfde boekje is met deze leeftijd echt helemaal goed! Hoe vaker, hoe leuker.

Wij gaan op berenjacht

3 – 5 jaar

Dit is een echte klassieker. In dit boekje gaan 5 kinderen met hun vader op berenjacht! Ze komen allerlei obstakels tegen en beleven avonturen! Als ze uiteindelijk bij de beer komen, zijn ze zo bang dat ze naar huis rennen en zich allemaal verstoppen in het grote bed!

Vanaf 14.15 euro via Bol.com ook verkrijgbaar als mooi pop-up boek vanaf 19.99 !

Pop up versie

Hardcover versie 

Kinderen lezen steeds minder, door regelmatig een boekje samen te lezen, behouden kinderen interesse in boeken en het bevordert de spraak en taalontwikkeling van kinderen. En het is een gezellig moment samen!