Prinsjesdag

Prinsjesdag

Betekenis van Prinsjesdag

Prinsjesdag is erg belangrijke dag voor de politiek in Nederland. Op Prinsjesdag spreekt het staatshoofd, nu Koning Willem-Alexander, de troonrede uit. In de troonrede wordt het regeringsbeleid van het aankomend jaar verteld.

Benaming

De naam Prinsjesdag werd al in de 17e en 18e eeuw gebruikt. Destijds werd deze benaming gebruikt voor de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Prinsjesdag zoals wij die nu kennen werd voor het eerst gehouden in 1814, toen nog in mei. Tot 1848 besliste de Koning de inhoud van de troonrede. Na 1848 bepaalde ministers de inhoud van de troonrede. De Koning leest dus alleen de troonrede voor.

De grondwet bepaalt wanneer Prinsjesdag gehouden wordt. Aanvankelijk was dit op de eerste maandag van november en daarna op de derde maandag van oktober. In 1848 werd bepaalt dat er een jaarlijkse begroting moest worden ingevoerd. De kamer wilde meer tijd om deze begroting vast te stellen en daarom werd Prinsjesdag vervroegd naar september. Maandag was een lastige dag omdat men dan niet allemaal op tijd in den Haag kon zijn en men kon door de zondagsrust niet op zondag reizen. Daarom werd er voor dinsdag gekozen.

Het staatshoofd

Het staatshoofd en het Koninklijke Huis spelen een grote rol bij de viering van Prinsjesdag. Deze rol wordt al een lange tijd ter discussie gesteld. Al in 1872 werd er al kritiek geuit op de grote rol van het staatshoofd. Destijds was er ook al een ministeriele verantwoordelijkheid en de ministers schreven dus ook de troonrede. Mensen vonden dat de ministers dan ook de troonrede moesten voorlezen. Daarnaast vinden ook mensen dat de Koning niet moet worden vergezeld door het Koninklijk Huis, maar door de leden van de regering. De leden van de regering maken namelijk het regeringsbeleid.

Datum

17 sep 2024

Tijd

Gehele dag
Categorie
Ga naar de bovenkant