Nieuwjaarsdag

spw-zyd-download.jpg - Kinderopvang Villa Valentijn Middelburg

01 januari 2021

Nieuwjaarsdag

 

Betekenis van Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag is de eerste dag van het nieuwe jaar en met nieuwjaarsdag wordt het nieuwe jaar ingeluid. 


Geschiedenis

Voorheen is niet altijd nieuwjaarsdag op 1 januari gehouden. Eerst werd nieuwjaarsdag gehouden in de lente omdat toen de natuur weer tot leven kwam. Met de invoering van Christendom kwam er een eind aan deze nieuwjaarsviering en werd 1 januari een bid –en boete dag om de besnijdenis van Jezus te vieren. Dit is later weer veranderd. 

De romeinen vierden nieuwjaarsdag eerst altijd nog op 1 maart en daarom is de benoeming van onze maanden eigenlijk verkeerd. September komt van septem, wat zeven betekent. Ditzelfde geldt voor de maanden oktober, november en december. Later is de kalender veranderd en wordt nieuwjaarsdag gehouden op 1 januari. 


Tradities

Een traditie van nieuwjaarsdag is om iedereen het beste te wensen. Vroeger werd er voor deze wensen geld gegeven. Nu zien we het ook nog terug. Veel krantenbezorgers gaan rond nieuwjaarsdag langs de deuren om de mensen een goed nieuwjaar te wensen en hiervoor krijgen zij vaak een beloning. 

Een nieuwe traditie is om met nieuwjaarsdag mee te doen aan een nieuwjaarsduik. Deze nieuwjaarsduiken worden door het hele land georganiseerd. Massaal neemt men een duik in het koude winterse water. Later in de maand vinden er de nodige nieuwjaarsborrels en recepties plaats. Deze worden georganiseerd zodat mensen elkaar een gelukkig nieuwjaar kunnen wensen. 

Terug naar overzicht