Sport voor peuters en kleuters

Wij werken op de Villa momenteel met het thema sport. Sport en gezonde voeding vinden wij heel belangrijk om mee te geven aan de kinderen! Zo gaan wij een sport- en speldag organiseren, komt er een heuse Voetjebal clinic binnenkort en sluiten wij het thema af met een leuke verassingsactiviteit. Daar ontvangen de ouders nog een ouderbrief over! Maar sport voor peuters en kleuters kun je natuurlijk ook gewoon bij een club doen. Hieronder een paar leuke en leerzame sportactiviteiten voor kinderen die op Walcheren te vinden zijn!

Voetjebal

Voetjebal is een speelconcept voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Voetjebal is opgezet door Wouter von Brucken Fock en zijn vrouw met het doel om kinderen meer te laten bewegen! Kinderen die goed kunnen bewegen, zijn vaak ook in staat zich cognitief beter te ontwikkelen.

Peuters en kleuters maken tijdens de voetjebal lessen voor het eerst op een gestructureerde manier kennis met een bal. De nadruk ligt hierbij op spel en plezier. Maar voetjebal is nog veel meer dan een voetbal speelconcept. Naast de aandacht voor voetbaltechnieken worden tijdens de sessie diverse basale ontwikkelingsgebieden aangesproken. Op een speelse manier verbeteren kinderen hun motoriek en coördinatie en leren ze onder andere: kleuren benoemen, synchroon tellen en symbolen herkennen. Al het voetjebal materiaal is speciaal ontworpen voor kinderen en stimuleert hun coördinatie, behendigheid en balans. Voetjebal is een leuke activiteit voor kinderen en ouders omdat je als ouder je kind echt 1 op 1 begeleidt. Het versterkt de band en is echt een uurtje quality-time!

Naarmate de kinderen ouder worden, veranderen de voetjebal lessen ook mee. We gaan van spel en bijvoorbeeld kleurherkenning steeds meer richting het ontwikkelen van balgevoel, leren luisteren, wachten op je beurt, schieten op doel en partijtjes spelen met groepsgenoten!

Elke Voetjebal-les kost voor ouder en kind samen € 8,95 per les en deze duurt 45 minuten. Je betaalt eenmalig € 35,- inschrijfgeld en daarvoor krijg je een Voetjebal kledingpakket, bestaande uit een (bedrukt) shirt en een broekje. De Voetjebal-sokken kunnen apart aangeschaft worden voor €10.

Inschrijven gebeurt steeds voor een seizoen, waarbij je telkens per blok van 10 lessen vooruit betaalt. De kosten van een blok zijn € 89,50. Wij versturen de factuur echter altijd pas na jullie eerste les. Zo krijgt iedereen een proefles en kunnen we de inschrijving ongedaan maken als blijkt dat jouw zoon of dochter nog niet toe is aan Voetjebal.

De inschrijving loopt automatisch door en is per blok opzegbaar. (minimaal 4 weken voor de start van het volgende blok via email) Zeeland@voetjebal.com

Voor meer informatie over Voetjebal: https://zeeland.voetjebal.nl/

Monkey moves

Monkey moves is een sport en spelprogramma voor kinderen van 1,5 tot de basisschoolleeftijd. Natuurlijk zijn de lessen voor de verschillende leeftijden wel anders ingedeeld. Kinderen leren tijdens de lessen spelenderwijs allerlei sporten kennen zoals rugby, judo, atletiek, tennis en nog veel meer!

1,5 – 3 jaar

Het programma voor de allerkleinste is helemaal gebaseerd op spel, kleuren, de allereerste bewegingen en ballen. De lessen zijn speels en ouders zijn betrokken gedurende de hele les. Tijdens de les is er ook de ruimte om vrij te spelen. Zo kunnen de kinderen en hun ouders de omgeving op een veilige manier ontdekken. Het programma is gebaseerd op de basisvaardigheden van gymnastiek en de 11 populairste sporten. De groepen zijn klein en overzichtelijk.

3 – 4 jaar

Tijdens deze lessen leren de kinderen niet alleen de basisvaardigheden van gymnastiek maar ook wordt er aandacht besteedt aan de sociale vaardigheden die ze straks op school nodig hebben. Zoals wachten op je beurt, delen van bijvoorbeeld een bal! Daarnaast leren de kinderen hier ook echt vangen, gooien, schoppen en andere algemene bewegingsactiviteiten in een leuke en enthousiaste omgeving. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en bouwen aan hun sociale vaardigheden als luisteren, koers bepalen en omgaan met groepsgenootjes.

4 – 6 jaar

Deze leeftijdsgroep zit vaak al op school. Kinderen krijgen steeds beter controle over hun vaardigheden en een vergroot zelfveertrouwen. In deze fase biedt monkey moves de kinderen een uitdagend maar veilig klim- en klauterparcours aan en worden de verschillende sporten duidelijker maar wel op niveau aangeboden. De trainers gaan nu ook zien in welke sporten of aspecten de kinderen goed zijn en motiveren hen om dit verder te ontwikkelen!

Basisschoolleeftijd – multisportlessen

Tijdens deze lessen leren kinderen ontdekken wat ze zelf een leuke sport vinden. Alle sporten worden op niveau aangeboden zodat de kinderen makkelijker een keuze kunnen gaan maken voor een sport die ze echt leuk vinden!

https://monkeymoves.com/regio/midden-zeeland/

kosten: 10 weken leskaart voor 100 euro

              29,50 per maand voor een jaar lidmaatschap

Yoga voor kinderen vanaf 3 mnd tot 13 jaar

Yoga bij FocusZen is er voor kinderen vanaf 3 maanden tot en met 12 à 13 jaar. Yoga laat je je lichaam voelen, je grenzen ontdekken en te respecteren. Yoga helpt je lichaam en hoofd tot rust te brengen.

Kwali-tijd met jouw baby of dreumes!
Jong geleerd, is oud gedaan. Voor de jongsten onder ons is er Kwali-tijd met baby- & dreumesyoga! Gun jezelf en je kleintje (vanaf 3 maanden) een klein uurtje Kwali-tijd en voel hoe de verbinding tussen jullie versterkt.

Met baby- en dreumesyoga leren baby’s en jonge kinderen op speelse wijze gewend aan positieve aanrakingen en stimulerende bewegingen. Dit heeft een positieve invloed op hun groei en ontwikkeling. Aanraking is namelijk een van de belangrijkste basisbehoeften. Hoe ouder het kindje is, hoe meer er ook wordt ingestoken op het sociale aspect. De kindjes mogen in een veilige omgeving zichzelf en elkaar ontdekken.
In een les worden versjes, liedjes en spelletjes gecombineerd met bewegen en massagetechnieken. Er wordt gezorgd voor een mooie balans tussen het aanbieden van prikkels en ontspanning. Ouders kunnen de kracht van de aanrakingen gebruiken om de hechting met hun kindje te stimuleren, hun kindje te troosten en met hem/haar te communiceren. Ook kan er desgewenst een les rond een thema zoals buikkrampjes gegeven worden.

Wanneer je kindje een heftige start heeft meegemaakt (keizersnede, vroeggeboorte, couveuse, reanimatie etc) en/of je zit zelf als moeder en/of vader niet lekker in je vel, ook dan ben je van harte welkom voor Kwali-tijd met je kindje! Je kunt er voor kiezen om in de groep mee te doen of eerst een individuele sessie te beleven samen met je kindje. In een individuele sessie heb ik de volledige aandacht voor jullie, zodat jullie de verbinding kunnen herstellen en versterken. Als het goed voelt, kun je altijd doorstromen in een cursus of in de groep.

Kinderyoga vanaf 3 tot en met 12 jaar

De oefeningen die we in een kinderyogales (vanaf 3 jaar) doen, leren kinderen op een speelse manier zich bewust te worden van hun ademhaling. Ook leren zij het verschil tussen spanning en ontspanning. Dit is heel belangrijk, zeker in deze drukke tijd waar veel van kinderen wordt verwacht.
Alle zintuigen worden aangesproken tijdens een les en er wordt aandacht besteed aan meditatie, afgestemd op de belevingswereld van een kind.  Zo komt er ook een stukje mindfulness aan bod; met aandacht daar zijn wat we op dat moment aan het doen zijn.

Yoga is een van de manieren waarop kinderen in hun pure kracht versterkt worden, vanaf hun jonge leven. Door op een leuke, speelse manier yoga te beoefenen, leren kinderen te luisteren naar hun lichaam, hun grenzen beter te herkennen en te bewaken en leren ze de kracht van hun ademhaling gebruiken. Ze gaan ervaren dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat ze helemaal oké zijn zoals ze zijn. Daarnaast ontwikkelen zij hun sociale vaardigheden.
Binnen de yoga staat het eigen kunnen voorop. Een kind hoeft niet soepel of lenig te zijn. Ik begeleid de kinderen in hun proces dat er binnen de yoga niet iets als competitie bestaat. Het kind doet het namelijk al goed zoals het met de yoga meedoet!

De yogales bevordert de focus, een gevoel van rust, het lichaamsbesef en de creativiteit. Kinderyoga is veelzijdig, afwisselend en vooral heel leuk! We werken met beweging, visualisatie, muziek, ontspanning, zelf- en duo massage en stiltespel. Ik werk met name rond thema’s als natuur, dieren en actualiteiten.

Door de verschillende technieken en spelvormen, wordt het holistische karakter van de yogalessen die ik geef verdiept en versterkt. Het kind wordt hierbij spelenderwijs benaderd op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Op deze manier wil ik bereiken dat het kind in zijn kracht komt en in balans blijft.

Bij mooi weer zullen de lessen in de zomer afwisselend ook buiten worden gegeven!

Voor de yoga hoeft er niets aangeschaft te worden. Er mag alleen een handdoek meegenomen worden voor op de mat. Trek makkelijk zittende kleding aan, neem een warme trui of vest mee en als het mogelijk is anti-slip sokken. De les is natuurlijk ook uitstekend (en liefst zelfs) te doen op blote voeten! Yogamatten, meditatiekussentjes en dekentjes zijn aanwezig.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden wat betreft de lessen met verschillende tarieven. Kijk voor de tarieven op: https://www.focuszen.nl/praktische-info

Let op: De kinderyoga is niet op Walcheren maar in Heinkenszand!