Tijd voor jezelf

Ouderschap is intensief. Voor de een intensiever dan voor de ander. Ieder mens heeft een andere draagkracht. Wat wel een feit is, is dat wij allemaal in meer of mindere mate ook tijd nodig hebben voor onszelf. Tijd moeten nemen om op te laden.  

Sommige mensen voelen zich schuldig als ze deze tijd nemen. Schuldig omdat ze op die momenten niet bij hun kinderen zijn, hun partner alleen laten met de kinderen of omdat er nog 2 volle wasmanden staan die eigenlijk ook weggewerkt hadden kunnen worden in de tijd dat jij besloten hebt om even een stukje door het bos te wandelen of om even wat te drinken met een vriend(in) op het terras. Dit is soms lastig loslaten. Maar toch moeten we het af en toe doen. Om een leuke moeder/vader, partner, collega en vriend(in) te zijn is het juist belangrijk om soms de boel even de boel te laten en er even uit te gaan.

Door tijd voor jezelf te nemen, vergroot je je productiviteit. Als je hersenen uitgerust bent, kun je die driftbui van je peuter of het zoveelste glas limo wat de kleuter van tafel stoot, juist net even wat beter verwerken. Je zult na een leuke en ontspannen dag meer geneigd zijn om nog even een was in de wasmachine te doen dan wanneer je de hele dag op je tandvlees gelopen hebt omdat je lijf en je hoofd eigenlijk aangaven toe te zijn aan wat rust maar jij jezelf die rust niet gunde.

Naast meer productiviteit heeft het nemen van tijd voor jezelf nog meer voordelen.

Serotonine (gelukshormoon)

Door het nemen van rust, vermindert je stressniveau waardoor de aanmaak van serotonine hier niet meer door verhinderd wordt.

Je slaapt beter

Oke, kinderen lijken het soms te ruiken wanneer je net je hoofd neerlegt op je kussen maar dat de uren die je aan slaap krijgt ’s nachts toch effectiever zijn als je minder last hebt van stress is een feit!

Vermindering van stress betekend meer weerbaarheid in het dagelijks leven

Minder stress? Dan sta je net iets meer ontspannen in die (altijd tee lange) wachtrij bij de kassa in de supermarkt, je grijpt minder snel naar ongezonde (oude) gewoontes en zoals hierboven al beschreven: Je hebt vaak meer geduld met de kinderen!

Oke, dat tijd voor jezelf heel belangrijk is, daar zijn we nu wel over uit. Maar hoe pak je dat aan? Weet je nog wel wat je leuk vindt om te doen? Het hoeven geen grote dingen te zijn, leg de lat niet meteen te hoog. Je hoeft echt niet meteen 2 dagen in de week in de sportschool te staan of iedere week te borrelen op een terras. Je kunt ook een rondje lopen na het avond eten in plaats van op de bank te hangen. Ga eens een keer tegelijk met de kinderen naar bed en lees dat boek wat al zo lang op je nachtkastje ligt te wachten, neem een bad, ga op een zomeravond in de tuin zitten en luister gewoon naar de vogels, de geluiden om je heen. Als je de hele zelfzorgroutine een beetje onder de knie hebt, kun je het altijd nog uitbreiden. Wil je wel meteen 2x in de week gaan sporten, zeker doen! Maar laat niet meteen de moed zakken als het een keer niet lukt. Morgen weer een nieuwe dag. Zelfzorg betekend dat je minder stress krijgt van dat wat je doet, niet dat het nog een extra verplichting wordt.

De vakantie is bij uitstek een geschikt moment om te beginnen met een goed voornemen. Plan deze vakantie eens wat tijd voor jezelf in. En dan natuurlijk geen klusjes zoals de zolder opruimen maar echt iets voor jezelf.

Tip: Weet je dat je ruildagen kunt inzetten? Ieder kwartaal heb je recht op een aantal ruildagen. Mocht je dus een dag voor jezelf plannen en je hebt nog ruildagen over, dan kun je die natuurlijk inzetten.

(Ruildagen zijn geldig per kwartaal en kunnen via de ouderapp aangevraagd worden, heet aantal ruildagen waar je recht op hebt, hangt af van het aantal vaste dagen die je bij Villa Valentijn afneemt.)