Zomertijd

Zomertijd

Waarom de klok een uur vooruit?

Sinds de oliecrisis van 1977 maken we in Nederland gebruik van de deze tijden. Zo kunnen we in de zomermaanden langer van het buitenlicht genieten en besparen we veel energie Door de klok een uur vooruit te zetten duurt het ’s ochtends langer voordat het licht wordt en duur het ’s avonds juist langer voordat het weer donker wordt. Niet alleen in Nederland, maar ook in maar liefst 70 andere landen wordt er twee keer per jaar de klok verzet. Vind je het lastig om te onthouden of de klok voor- of achteruit moet? Probeer dan dit ezelsbruggetje te onthouden: In het voorjaar gaat niet alleen het weer, maar ook de klok een uur vooruit.

Bij onze zuiderburen in België moet de klok overigens op exact hetzelfde moment een uur vooruit, maar hebben ze er andere naam voor bedacht: Belgen noemen het namelijk zomeruur.

Wanneer begint de zomertijd in 2024?

Zomertijd begint altijd op de laatste zondag van maart. De exacte datum waarop deze tijd ingaat verschilt daarom elk jaar. Op de laatste zondag van oktober gaat de zomertijd over in de wintertijd. Officieel moet je in de nacht zaterdag op zondag de klok om 2 uur een uur vooruit zetten naar 3 uur. Je weekend duurt dus een uurtje minder lang. Sinds de oliecrisis van 1977 maken we in Nederland gebruik van de deze tijden. Zo kunnen we in de zomermaanden langer van het buitenlicht genieten en besparen we veel energie.

Datum

31 mrt 2024

Tijd

Gehele dag
Categorie
Ga naar de bovenkant